Culturele tips

Film

  • The Man who sold his Skin, 2020 (genomineerd voor Oscar)

Deze film van de Tunesische regisseur Kaouther Ben Hania stelt veel morele vragen maar doet dat op een luchtige, humoristische manier. De harde werkelijkheid van vluchtelingen tegenover de illusies in de kunstwereld, de vraag wat te koop is en wat niet. De hoofdpersoon Sam Ali is charmant en ongrijpbaar en dat geldt eigenlijk ook voor de kunstenaar Jeffrey Godefroy aan wie hij zijn huid verkoopt. De kunstenaar Wim Delvoye op wiens werk deze film losjes gebaseerd is, heeft een leuke bijrol als verzekeringsagent. De vrouwelijke personages zorgen uiteindelijk voor de actie en de ontknoping. Te zien op diverse online platforms.

https://www.imdb.com/title/tt10360862/

  • Huda’s Salon, 2021

Indrukwekkende nieuwe film van de Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad die eerder Paradise Now, Omar en The Idol maakte. Te zien in verschillende bioscopen in het land.

Hier een link naar de recensie die verscheen bij Podium voor Palestina

https://www.imdb.com/title/tt11897340/

Exposities

Kleur als taal, in het Van Gogh Museum, Amsterdam (t/m 4 september)

De expositie ‘Kleur als Taal’ geeft een overzicht van het werk van de Libanese kunstenaar Etel Adnan. Haar schilderwerk wordt gespiegeld met de landschappen van Van Gogh. Adnan – die geboren werd in Beiroet – leefde in veel verschillende landen maar bleef altijd bezig met haar Arabische roots. Zo experimenteerde ze met Arabische kalligrafie in haar schilderwerk en liet zich inspireren door Arabische schrijvers in haar literaire werk.

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/kleur-als-taal 

Voorstellingen

  • Salomonsoordeel – 20, 21 en 22 juni in Rotterdam

Een voorstelling over hoe asielaanvragen behandeld worden in Nederland gebaseerd op het verhaal van Hassan uit Gaza en de ervaringen van zijn vriend, theatermaker Illay.
Meer info en kaarten op https://arminius.nl/salomonsoordeel

Schuiven naar boven
DIASPORA literatuur